אילו מצרכים אני קונה הביתה, מה אני עושה כשמתחשק לי לאכול קינוח מושחת, מה אני מבשלת לילדים וכיצד אני שומרת על איזון, על הבריאות והכי חשוב – על ההנאה מאוכל? כללי האצבע המנחים אותי בכל הקשור לתזונה שלי ושל בני המשפחה
כפי שכבר סיפרתי, מרבית חיי הייתי מלאה וניסיתי לרזות בכל דרך אפשרית. מכאן התחיל הידע הנרחב שלי בתזונה, ולא רק בקלוריות, אלא ממש בערכים תזונתיים של מאכלים שונים – כמות החלבון, הפחמימות… האם המאכל מעלה את רמות הסוכר בדם ועוד – והמידע הזה משרת אותי נאמנה עד היום.
אז למרות שבעל כורחי הפכתי למומחית בתזונה בריאה לירידה במשקל, היום אני אוכלת בלי לחשוב יותר מדי, אלא מסתמכת על הידע הזה ובעיקר מקשיבה לגוף. לאחר שהשתחררתי מ”כלא” הקלוריות והתפריטים הגנריים, התחלתי לשים לב למה שהגוף מאותת לי לתת לו את מה שהוא מבקש. כן, גם אם זה ארטיק מגנום דאבל קרמל…
כמה כללי אצבע שמנחים אותי בתזונה שלי ושל משפחתי:
-
אני מבדילה בין “מוצרים” ל”מצרכים“.
חשוב מאוד לערוך את ההפרדה בין מוצרים מוכנים לבין מצרכים. אני מאוד משתדלת לקנות הביתה רק חומרי גלם: ירקות פירות, ביצים, בשר, טחינה, אגוזים, פסטה יבשה, אורז, קטניות, שיבולת שועל ועוד – ולא מוצרים שכבר הוספו להם חומרים כאלה ואחרים. תשמחו לגלות שזה גם יותר זול ובוודאות טוב יותר לגוף
-
קונה מוצר? תמיד אקרא היטב את רשימת הרכיבים
במקרים בהם אין לי ברירה, או שהחלטתי באופן יזום לחרוג ממנהגי ולרכוש מוצר מוכן (בוחרת את המלחמות שלי וכו׳), אשים לב לתוספות של סוכר, מלח וחומרים בלתי מזוהים שקשה לקרוא את שמם. הכלל הוא שכמה שרשימת המרכיבים קצרה יותר, וכמה שהמרכיבים בה נשמעים יותר כמו משהו שאתן מחזיקות במטבח (ולא כל מיני אותיות בלתי מזוהות למשל), כך המוצר יותר קרוב למקור ויותר דומה לאוכל. עוד נקודה חשובה בהקשר של רשימת רכיבים – היא תמיד כתובה בסדר יורד, כלומר הרכיב הראשון הוא זה שהמוצר מכיל הכי הרבה ממנו וכן הלאה.
אני אף פעם לא אקבל החלטה על סמך הקלוריות שמוצר מכיל
זהו מנהג מגונה שלקיתי בו בעבר, במשך הרבה שנים, אבל כיום, לעולם לא אקבל החלטה – לאכול או לא לאכול, לקנות או לא, על סמך הקלוריות שמאכל מכיל, אלא על סמך ערכים תזונתיים אחרים כמו ויטמינים, חלבונים ועוד.
אם מאוד יתחשק לי – אני אוכל קינוח
נורא בא לי משהו מתוק ומושחת? אוכל אותו ולא אתעכב ולא אתייסר עליו. אותו דבר אם נתתי לילדי לאכול ממתק (בגבולות הסביר בגודלו ואיכותו, למשל ארטיק קרח, חטיף שוקולד קטן, קרמבו בחורף וכדומה).
אני מוצאת חלופות ביתיות למאכלים מושחתים
עם קצת יצירתיות וקצת מחקר, ניתן למצוא חלופות מהממות ומזינות למאכלים מושחתים ומזיקים, וכך הם תמיד פחות רעים לנו, ולעתים אף תורמים לתזונה בריאה ומאוזנת. למשל – אני מכינה עוגות, עוגיות, פנקייקים ואפילו וופל בלגי (מתכונים בקטגוריית ״מתכונים בריאים״) בבית, ולרוב ממירה לפחות חלק מהקמח הלבן לכוסמין מלא, מפחיתה מכמות הסוכר (הילדים לא מבחינים בכך) ומכניסה שומנים טובים יותר (שמן קוקוס/שמן זית ואפילו חמאה). כך אני מרגילה גם את עצמי וגם את בני המשפחה לאכול פחות מתוק.
מקפידה על חלבונים בריאים. סלמון צלוי וירקות בתנור. 10 הדיברות שלי לתזונה בריאה
אני משתדלת להימנע מסוכר לבן ככל האפשר
אבל לעולם לא בתמורה לממתיק מלאכותי. מעבר לכך שמדובר בכימיקלים שלא מיטיבים עם הגוף, זה גם לא טעים וגם ניסיון לרמות את הגוף שסופו בבינג’ מתוקים.
אני שמה דגש על צריכת החלבון של בני הבית
מאחר ופחמימות בכל מקרה מוצאות את דרכן לגופנו ביומיום, תמיד אדאג לאכול (וגם להאכיל) בכל ארוחה גם חלבון – ביצה, טופו, קטניות, דג, בשר בקר (למשל בבולונז), חזה עוף וכו’.
אני עומדת לאכול משהו מושחת? אוודא שהוא הבסט של הבסט
רוגלך מהסופר? ביג נואו נואו. אבל קרואסון טרי ממאפייה טובה? בהחלט. כמובן, לא כל יום, והכל בפרופורציות אבל אם כבר מתפנקים שיהיה על אמת ולא סתם לחטוף משהו על הדרך, כזה שלא שווה את הנזק… גם את הילדים אני מנסה להוביל בדרך הזו, ולהציע למשל מקרון במאפייה טובה במקום ארטיק בסופר.
זיהיתי את שעות הרעב שלי – ואני דואגת לאכול טוב בהן
לכולנו יש “פיקים” במהלך היום בהם אנחנו חשים רעב מוגבר. מבחינתי – אלו הם בדיוק הזמנים לאכול אוכל אמיתי, מספק וטוב. אני למשל, שמתי לב שאני חייבת משהו קטן עם הקפה של הבוקר (פרוסת לחם מחיטה מלאה עם ממרח או גבנ”צ), וה”פיק” הבא שלי יהיה איפשהו בין 10:30-11:00. ב”פיק” הזה אני חייבת לאכול כבר משהו רציני יותר, לרוב זה יהיה כריך עם חביתה, לצד עוד כוס קפה. אני יכולה למשוך אחר כך עד הצהריים המאוחרים ולא לחוש רעב. אז למרות שמקובל לאכול צהריים בסביבות אחת או שתיים, אני זקוקה לארוחה הזו דווקא בסביבות שלוש.
למה חשוב לשים לב לזה? מחקרים שעוסקים בשיפור המטבוליזם מצאו שאחד הדברים העיקריים שמסייעים לכך הוא אכילה בשעות קבועות. לאחרונה אפילו קראתי מאמר שעסק בכך שאנחנו משמינים בסופ”ש דווקא בגלל הבראנץ’ – כלומר הדחייה של שעת ארוחת הבוקר (ולא בהכרח בגלל מה שאכלנו שם). נסו להקשיב לגוף ולהבין באילו זמנים אתן רעבות ומה בדיוק מתחשק לכן לאכול.
לעולם לא אכניס הביתה מוצר מזון שאני לא מעוניינת שיכנס לגופי
לא “שיהיה בשביל האורחים” ובטח לא “בשביל הילדים”.
בא לכן לנסות להכין בבית את המאכלים הטעימים והמזינים שאני מכינה לעצמי ולבני המשפחה? בקטגורייה ״מתכונים בריאים״ תמצאו את כל הטיפים והמתכונים הביתיים שלנו למאכלים כייפים, טעימים, בריאים והכי חשוב – מהירים וסופר קלים להכנה.
לעוד המון טיפים לתזונה נכונה, שתשמור עליכן בריאות, בקרו במדור הזה